نرم‌افزار RELAB 1.3

نرم‌افزار RELAB 1.3

 

نرم افزار ارزیابی ایمنی احتمالاتی

 

PROBABILISTIC SAFETY ASSESSMENT

RELIABILITY LABORATORY

 

معرفی بسته:

یکی از پراهمیت‌ترین مباحث در حوزه صنعت هسته‌ای مطالعات ایمنی است. پیش‌بینی و در نظر گرفتن تمام احتمالات وقوع یک حادثه در تمام مراحل ساخت، راه‌اندازی و بهره‌برداری کمک شایانی به ارتقاء کیفیت سیستم و بالا بردن ضریب امنیت مجموعه می‌کند. با توجه به محدود بودن نرم افزارهای موجود در این زمینه و قیمت بالا و در دسترس نبودن آنها، بسته نرم افزاری RELAB 1.3 توسعه داده شده است. برای این منظور، این نرم افزار جهت پوشش مطالعات ایمنی، در سه بخش توسعه داده شده است. برای انجام مطالعات ایمنی نیاز به مدل سازی قابلیت اطمینان هر سیستم می‌باشد تا بتوان احتمال خرابی را برای هر سیستم بدست آورد که در این بخش درخت‌های خطا ما را به این مهم می رسانند. برای پیشگیری از حوادث نیاز به ایجاد سیستم‌های دفاعی است و برای بهبود این سیستم ها نیاز است تا پیامد ها و نتایج حوادث مختلف در حضور و یا عدم حضور این سیستم‌ها بررسی شود که در این بخش نیز درخت‌های رویداد در بسته تهیه شده به ما کمک می‌کنند. همچنین در تمام مراکز صنعتی باید عوامل خطای انسانی را در محاسبات ایمنی در نظر بگیریم تا بتوان اثر آنها را به حداقل رساند. در این بخش نیز امکان ایجاد درخت‌های خطای انسانی در این نرم افزار تعبیه شده است.

روش شناسی:

در بسته نرم افزاری RELAB1.3 درخت‌های خطا با دو الگوریتم بازگشتی بالا به پایین و دیاگرام‌های تصمیم‌گیری دوگانه پردازش و احتمال وقوع رویداد رأس و همچنین حالت های کمینه وقوع خطا بدست می آیند. از آنجا که خرابی هر سیستم، از روابط منطقی حاکم بر رویداد های پایه آن بدست می آید، آنالیز حساسیت، تأثیر هر کدام را بر رویداد رأس یا همان احتمال خرابی کل نشان می دهد. برای تحلیل خطای انسانی در این بسته نرم افزاری از روش THERP استفاده شده است که با استفاده از درخت‌های تصمیم‌گیری دو گانه می‌توان اعمال یک اپراتور را مدل سازی کرد و یک احتمال به آن نسبت داد. با استفاده از عوامل خطای انسانی و درخت‌های خطا می‌توان سیستم ها را مدل و از این مدل‌ها در درخت‌های رویداد بهره جست و نتایج وقوع هر حادثه‌ای را بررسی کرد.

اعتبارسنجی:

برای اطمینان از صحت پیاده‌سازی بخش‌های مختلف در این بسته، مسائل یکسان توسط نرم افزار RISK SPECTRUM مدل شده و با نتایج حاصل از پیاده سازی ها مقایسه شده‌اند. 


 

بارگیری پیوست‌ها:

 


  خواهشمندیم نظرات و پیشنهادهای خود را به آدرس الکترونیکی این مرکز ارسال نمایید:

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

 

توسعه داده شده در

مرکز محاسبات پیشرفته هسته‌ای
مرکز محاسبات پیشرفته هسته‌ای

تاریخ

13 دی 1399

Tags

ایمنی